Jordvarme
Energirigtige løsninger
Et jordvarmeanlæg giver over tre gange så meget energi tilbage, som det forbruger
Jorden fungerer som et kæmpe batteri, der opsamler sommerens solvarme. Derfor vil der uanset årstiden altid være en vis varmeenergi i jorden. Man skal blot ned i frostfri dybde godt 1 meter under jordoverfladen for at få jordvarme.
Et jordvarmeanlæg er et lukket system, der består af en lang jordslange med kølevæske typisk nedgravet i en græsplane. Jordslangen tilsluttes en varmepumpe i bygningen, hvor jordvarmen overføres til varmepumpens lukkede kredsløb. Her hæves temperaturen og energien udnyttes rundt i bygningens centralvarmesystem.
Jordvarmeanlæg og strøm fra solen
Det ideelle jordvarmeanlæg er kombineret med solvarmepaneler, der direkte udnytter energien fra solens stråler. Solvarmeanlægget kan fx sørge for produktion af bygningens varme brugsvand. I solrige perioder kan eventuel overskudsvarme fra solvarmepanelerne ledes ned i jordvarmeanlægget. Derved udnyttes solvarmen fuldt ud.
Et jordvarmeanlæg kan også med fordel suppleres med et solcelleanlæg. Solcellerne kan bidrage til produktion af den strøm, som jordvarmeanlægget forbruger. På den måde opnår du fra dag ét en energineutral løsning med betydelige besparelser på varmeregnskabet – cirka 50 % hvis du skifter fra oliefyr eller elvarme.
Fordele ved jordvarme
Jordvarme er en vedvarende og miljørigtig energiressource. Det lukkede jordvarmeanlæg er næsten vedligeholdelsesfrit, driftssikkert med lang levetid – og effektiviteten giver store besparelser på varmeregningen.
Jordvarmeanlæg er et populært valg til nybyggeri, men kan med fordel også etableres i eksisterende bygninger, hvis de er velisolerede
F&Q omkring jordvarme
Sådan virker et jordvarmeanlæg
Et jordvarmeanlæg er et lukket system, der består af en lang jordslange med kølevæske typisk nedgravet i en græsplane. Jordslangen tilsluttes en varmepumpe i bygningen, hvor jordvarmen overføres til varmepumpens lukkede kredsløb. Her hæves temperaturen og energien udnyttes rundt i bygningens centralvarmesystem.
- Varmen fra jorden (jordvarme) optages af en frostsikker, giftfri, biologisk nedbrydelig væske, der cirkulerer i et lukket rørsystem. Rørsystemet er forbundet med varmepumpen.
- Når rørsystemets væske når varmepumpen, overføres varmen via fordamperen til en kølevæske. Kølevæsken, som cirkulerer i et separat, lukket system i varmepumpen, har et lavt kogepunkt og fordamper, når den optager varmen fra det store rørsystem. Derefter passerer gassen (den fordampede kølevæske) gennem kompressoren, som hæver trykket og øger gassens temperatur til et niveau på ca. 80-90°C.
- Herefter afgives varmen til husets varmesystem (radiatorer) gennem kondensatoren. Det sker ved en temperatur på ca. 50-55°C og gassen bliver igen til væske. Når væskens varme er udnyttet i centralvarmesystemet, ledes det tilbage til varmepumpen gennem en særlig ventil, hvor temperaturen sænkes til omkring nulpunktet, og den er nu igen blevet til den oprindelige kølevæske – klar til at vende tilbage til udgangspunktet og på ny optage varme fra jordslangen.
Derfor skal du købe et jordvarmeanlæg
Jordvarme kan give dig en kæmpe besparelse på varmeregnskabet!
Et jordvarmeanlæg giver mere end 3 gange så meget energi tilbage, som det forbruger. Jo mere energi du bruger i boligen, desto lettere får du en god økonomi med et jordvarmeanlæg. Et lavere energiforbrug vil øge tilbagebetalingstiden, men på sigt vil en jordvarmeløsning oftest være en god og sikker investering.
Fordelene ved jordvarme
Når du vælger en varmepumpeløsning med jordvarme, er der store fordele at hente; både for varmekomforten i dit hjem eller erhvervsbygning, din boligøkonomi – og ikke mindst for miljøet.
Du får:
- Gennemprøvet teknologi og meget miljøvenlig løsning
- Vedvarende varmekilde året rundt
- Driftssikker automatik, ingen daglig pasning
- Enkel installation. Anlægget er nemt at grave ned i forbindelse med nybyggeri – men kan også med fordel etableres i eksisterende huse.
- Tilsluttes eksisterende radiator-/gulvvarmesystem
- Kan kombineres med solpaneler og solceller
- Billig energi, der kan betyde ca. 50 % besparelse på energiregningen.
- Ingen vedligeholdelse. Et jordvarmeanlæg er et lukket system. Bortset fra et filter i pumpen, der skal rengøres en gang årligt, passer anlægget sig selv
Varmepumper
Jordvarme
Vindmøller
Solceller
Kontakt os
Spørgsmål? Så skriv endelig...
Søndersø Energi A/S
Møllemærsk 29
6200 Aabenraa
Tlf. 30 52 52 15
E-mail: info@sonderso-energi.dk
Cvr. nr. 34726647